KØKKENTIPS

 

Agurker i vand
En slatten agurk kan let rettes op igen. Agurker indeholder meget vand, og ved at tilføre den slatne agurk vand bliver den "næsten" som ny. Skær et snit i den ene ende og sæt den i et glas vand - agurken vil nu sige vandet op.

Appelsiner i småstykker
Det er ikke altid lige let at skære appelsinbåde i mindre stykker uden at der løber for meget saft ud. Prøv i stedet for at klippe bådene med en saks, det er meget lettere, og der er mindre saftspild.

Bearnaisen skiller
Gæsterne er ved at gå til bords, og så skiller bearnaisesovsen i sidste øjeblik. Hvad skal man nu gøre? Jo, det kunne ikke være lettere. Kom en eller to isterninger i sovsen og den vil omgående samles. I stedet for isterninger kan man bruge ca. 1/4 dl koldt vand - virkningen er den samme.

Brasede kartofler
Når man skal lave brasede kartofler af kartofler på glas, er det let at putte kartoflerne i en æggedeler når de skal skives. Det går hurtigere.
    Tak til Camilla for det gode råd!

Citronsaft i dråber
Det er ikke altid, at man har brug for saften af en hel citron. Prøv næste gang at stikke hul på citronen med en grov nål og så trykke så meget saft ud, som du har brug for. Hullet lukker sig igen, og du har stadig en "hel" citron.

Citronterninger
Hvis du blot skal bruge en enkelt skive citron, er det lidt ærgerligt at lade resten ligge og så smide den ud senere, fordi man ikke fik brug for den igen. Det kan du undgå ved at presse al saften ud af citronen og fryse den ned i bakken til isterninger. Så har du altid frisk presset citronsaft til en anden gang.

Dej med for meget mel
Hvem har ikke prøvet at komme for meget mel i småkagedejen? Hvad gør man så? Jo, man kommer et par dråber spiseolie i. Det er meget lettere end at skulle til at komme mere smør eller margarine i.

Fastbrændt mad i ildfast fad
Smør fadet ind i brun sæbe og dæk med plastic. Lad fadet stå i et par timer og vask det så af på normal vis.

Flaskerensning med sand
Flasker er ikke altid lige lette at gøre rene. Men hvis du kommer lidt sand og en sjat vand i flasken, og derefter ryster den godt, kan du få de fleste pletter af.

Få styr på persillen
Når man laver rullesteg eller benløse fugle, kan det være lidt af et problem at få persillen til at blive på sin plads. Hvis men, inden persillen skal bruges, overhælder den med lidt kogende vand og derefter hælder koldt vand over, er den let at arbejde med.

Gær
Gær er ikke altid lige let at udrøre i mælk eller vand, men her er en fidus som med garanti virker. Start med at komme gæren skålen, inden du tilsætter de øvrige ingredienser. Kom derefter en spiseskefuld sukker og en knivspids salt over gæren. I løbet af få minutter "smelter" gæren, og så kan du komme de øvrige ingredienser i som normalt. Jeg har selv brugt dette tip (som jeg fik af en ældre dame) i mange år, og gærens evne til at hæve tager ikke skade af denne behandling.
        eller
Det her er et rigtig godt trick til en let måde at opløse gær på uden brug af vand:
1) Placer gæren i bunden af en tør skål
2) Tilsæt salt (der skal altid lidt salt i dej)
3) Rør hårdt rundt for at blende salt og gær lidt
4) Wupti! Gæren bliver simpelthen flydende for øjnene af dig.
        Tak til Alexandra for det gode råd!

Hurtige minifrikadeller
Står du og skal lave mange små frikadeller til f.eks. pindemadder, så brug en bollesprøjte - det går meget hurtigere, og de bliver helt ens.

Hvidløg
Hvis du nogle gange synes, at din mad smager lidt for meget af hvidløg selvom du ikke har puttet så meget i, så pil og knus hvidløgene 1½-2 timer før de skal bruges. Så er smagen (og lugten) ikke så gennemtrængende.
        Tak til Maja for det gode råd!

Karse uden frøkapsler
Læg et stykke gaze over frøene, når du har sået karse. Så undgår du at skulle pille de brune frøkapsler af karsen.

Kartofler
Nye kartofler koger nemmere over end gamle. Undgå dette ved at tilsætte lidt smør, når kartoflerne er kommet i kog.
        Tak til Hanne for det gode råd!

Kold kagerulle
Til udrulning af butterdej og andet, som skal behandles koldt, kan man i stedet for kagerullen bruge en flaske fyldt med isvand. Så går rulningen let.

Konservesdåser
Det er ikke altid lige let at få indholdet ud af en konservesdåse uden at skulle grave det ud. Problemet kan dog løses ganske enkelt: Når låget er skåret fri, vendes dåsen, og med dåseåbneren laver man et lille lufthul i bunden af dåsen. Nu er det let at få indholdet ud.

Kyllingelår med håndtag
Sætter du en lysmanchet i folie (eller et stykke stanniol) om benet, kan du spise kyllingelår uden at få for meget fedt på fingrene.

Køleskab
Agurk og citron skal altid pakkes fornuftigt ind, når det stilles i køleskabet, ellers kan syren angribe kølerøret/køleelementet og dermed ødelægge køleskabet.
        Tak for det gode råd!

Lagkagebunde
Skal man dele en sukkerbrødskage op i lagkagebunde, kan man klare det pænt ved først at skære en lille revne med en kniv rundt om kagen og derefter lægge en sytråd i revnen. Nu kan man trække tråden gennem kagen og få pæne, ensartede lagkagebunde ud af det.

Magnetlåsen binder
Næsten alle køkkenskabe er forsynet med en magnetlås, og de kan ofte binde lidt, fordi magneten er for stærk. Magnetlåsen kan dog let justeres ved, at man sætter et stykke tape på den ene af kontaktfladerne.

Mayonnaisen skiller
Hvis mayonnaisen skiller under røringen, så tag en af de tiloversblevne æggehvider og pisk den helt stiv. Pisk derefter mayonnaisen ind i hviden - skefuld for skefuld. Mayonnaisen bliver fin - og knap så fed som ellers.

Mug på skæreosten
Der kommer mug på skæreosten, fordi den har været opbevaret i en tæt plastpose. Du kan godt redde resten af osten ved at skære mugpletterne væk. Fjern mugpletterne og et godt stykke af osten rundt om pletten. Muggen spreder sig ikke til resten af osten, så du kan godt spise resten. Se også under Opbevaring af ost.

Mælken koger over
Dette kan du undgå ved at gnide kasserollens øverste kant med smør.

Opbevaring af gær
Gær holder sig længere, hvis du opbevarer det i en plasticpose.

Opbevaring af ost
Ost er en levende organisme, som har brug for at kunne ånde. Opbevar derfor ikke din skæreost i en tæt plastpose, da der let kan dannes mug på osten. Pak hellere din ost ind i frokostfolie - ikke for tæt. Frokostfolie kan købes i ruller.

Opbevaring af sølvtøj
Kom sølvtøjet i en plastpose og sug luften ud af posen. På den måde holder sølvtøjet længere, inden det skal pudses igen, da det ikke får tilført ilt.

Rengøring af karklude og opvaskebørster
En klorin-blanding bestående af 2 dl. klorin til 5 liter vand dræber alle bakterier og fjerner den sure lugt. Bland fortyndingen i opvaskebaljen og lad klude, børster og svampe ligge heri et par timer. Skyl et par gange med rent vand.

Rengøring af køkkenbord, skærebræt og knive
Det er en god regel jævnligt at desinficere køkkenbord og køkkenredskaber, specielt efter at man har renset kylling. Vask og skyl først det grove snavs væk. Skyl derefter bord og redskaber med en klorin-oplæsning bestående af 1 dl. klorin til 1 liter vand. Skyl efter med vand.

Rengøring af køleskab og fryser
Hvis du med jævne mellemrum vasker dit køleskab og fryser af med klorin, forlænger du holdbarheden af de madvarer, der opbevares heri. Tør køleskabet og fryseren med en klorin-fortynding bestående af 1-2 dl. klorin til 5 liter vand. Du behøver ikke at skylle efter. Madvarerne vil ikke tage smag af klorin.

Rengøring af termokanden
Metode 1:
Termokander kan være svære at gøre helt rene, men her er en fidus, der gør den så god som ny. Kom ca. 2 teskefulde bagepulver i termokanden og hæld kogende vand over. Bagepulveret bruser op. Lad det stå i en halv time og gør kanden ren. Nu skulle din termokande gerne være som ny igen.
Metode 2:
Fyld termokanden op med varmt vand tilsat 2 spiseskefuld (15 ml) natriumbikarbonat. Lad det stå i 3 timer og skyl derefter kanden.
Metode 3:
Lidt vand hældes i termokanden og der tilsættes en smule klorin. Skvulpes rundt og er nu flot ren igen. Skyl godt efter.
        Tak til Anna for det gode råd!

Risengrød
Når der skal koges risengrød er man næsten heldig, hvis den hverken brænder på eller koger over. Og føj for en ulækker gryde.
Derfor : kom risen i en koge-/stegepose, hæld mælken over  luk til  - ikke tæt  - med "en plastikposelukker" og kog den (posen med risen) i vandbad i en stor gryde. Posens top trækkes ud under låget og fungerer som en slags "skorsten"
Det skal koge lige så længe som sædvanlig, men der skal ca. 1/4 del mere ris i den sædvanlige portion. Når risengrøden er kogt hældes den op i en skål der kommes en smule salt i og grøden piskes/røres til den har passende konsistens. Sommetider hælder jeg lidt mælk fra ved begyndelsen, så kan jeg bedre bestemme hvor stiv den skal være.
Efter jeg er begyndt at anvende denne fremgangsmåde, får vi risengrød flere gange om året - det smager jo godt nok.
        Tak til Gitte for det gode råd!
        eller

Når jeg koger risengrød, lader jeg lige mælk og gryn koge op. Derefter pakker jeg gryden ind i et håndklæde og så ind under et tæppe eller dyne. Det er vigtigt at gryden bliver pakket rigtig godt ind for at bevare varmen. Lad det stå 1½ time. Derefter skal grøden lige koges lidt, og så er den klar - grøden når ikke at brænde på i gryden. Det er et gammelt bedstemor tricks og det virker! :-) Og så er det energibesparende og man undgår at skulle stå og røre i gryden særlig længe.
        Tak til Heidi for det gode råd!

Rugbrødet revner
Bager du selv rugbrød, har du sikkert oplevet, at skorpen har det med at revne, specielt når man skærer brødet i skiver. Undgå problemet således: Afkøl det bagte rugbrød i ca. 10 minutter og pensl top og sider (ikke bunden) med olie. Pak herefter brødet ind i et viskestykke og en plastpose og lad det hvile til næste dag. Nu vil brødet være lige til at skære i skiver, uden at skorpen revner.

Salt der klumper
Salt klumper sig sammen, når det kommer i forbindelse med fugt - også selv om det er i en saltbøsse. Kom lidt løse ris ned i saltbøssen, så risene kan opsuge fugten. Så er saltet altid til at få ud.

Sandkage med rosiner
Bager du sandkage med rosiner, så prøv at lægge rosinerne i appelsinsaft et par timer, inden de kommes i.

Smeltet chokolade som pynt
Kom chokoladestykkerne i en lille pose og læg den i en gryde med vand. Varm vandet langsomt op - det må ikke koge. Når chokoladen er smeltet, klippes der et lille hul i det ene hjørne af posen, og den er nu klar til at dekorere kager med. Og så er der ingen opvask bagefter.

Sprøde pandekager
Kom et par spiseskefulde sirup i pandekagedejen - det gør pandekagerne super-sprøde.

Tynd citronfromage
Er uheldet ude, og citronfromagen er blevet til tynd væske i bunden af skålen, så fortvivl ikke. Lav en lille portion stiftpisket flødeskum og bland den med den mislykkede citronfromage. Hæld evt. fromagen op i portionsglas og pynt med lidt syltetøj eller knuste makroner.

Tærtedej
Pak tærtedejen ind i husholdningsfilm, når den er æltet, og læg den koldt. Senere bredes filmen ud på køkkenbordet, og dejen rulles ud på samme film. Når dejen har en passende størrelse, lægges tærteformen med bunden i vejret oven på dejen, og hele herligheden vendes om. Filmen tages af, og dejen trykkes ned i formen og rettes til. På denne måde har du styr på tærtedejen, og køkkenbordet bliver ikke svinet til.

Æg - deling
Tit går æggeblommen i stykker, når man deler et æg med en kniv. Bind et stykke sytråd i håndtaget på et af overskabene, og del ægget med sytråden. Det fungerer på samme måde, som en ostestreng.
        Tak til Hanne for det gode råd!

Æg - kogte eller rå
Det er svært at se på et æg om det er kogt. Læg ægget på bordet og få det til at snurre rundt. Rå æg drejer meget dårligt, mens kogte æg snurrer lystigt rundt.

Æg - revner
Man kan godt koge revnede æg uden at de revner helt. Rul ægget ind i aluminiumsfolie og kog det som normalt - kogetiden er den samme.
     eller
Undgå at ægget revner under kogning. Tilsæt det kogte vand en lille grand salt, inden ægget kommes i, og så sker der med garanti ingenting.
        Tak til Hanne for det gode råd!